Een Websitescan is een middel om de kwaliteit van jouw website te beoordelen. Dit is complexer dan het lijkt. Wanneer is een website goed? Kan je überhaupt wel spreken over een goede of slechte website?

Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken.

Een eerste indruk is belangrijk. Bezoekers van jouw website hebben na een fractie van een seconde hun oordeel over de website al klaar. Er zitten twee smaken ijs in het karretje: of de bezoeker klikt en leest door óf je bent de bezoeker alweer kwijt. Een grote rol bij deze eerste indruk speelt het design. Het moet echter ook in één oogopslag duidelijk worden wat je bezoeker op de website kan vinden. Deze eerste indruk blijft meewegen in de eventuele verdere tocht van de bezoeker door de website.

Don’t judge a book by its cover

Een website kan er qua design vlekkeloos uitzien, maar als de bezoekers niet de informatie kunnen vinden die zij zoeken ben je hen alsnog kwijt. Wat ik wil zeggen: een kwalitatief goede website is een samenspel van vele aspecten. Vergelijk je website gerust met een gerecht in een sterrenrestaurant. Als gast ben je op zoek naar dat gerecht die je nooit meer gaat vergeten. Alle componenten op het bord moeten qua smaak, geur, textuur en uiterlijk bij elkaar komen. Vergeet daarnaast ook de ambiance, het gezelschap en de beleving niet.

De vijf basiscategorieën

Categoriseren is één van de basisfuncties van onze hersenen. Om de eindeloze lijst van beoordelingsvragen voor een website overzichtelijk te maken hanteren we vijf basiscategorieën:

  • Design
  • Techniek
  • Usability
  • SEO
  • Marketing

Design, techniek, usability en SEO zijn categorieën die inspelen op de behoefte van de bezoekers. Wij vinden het ook van belang dat de website wordt ingezet als volwaardig bedrijfsmiddel. Laat de website aansluiten en deel uitmaken van het algehele marketingplan. Dit verklaart de categorie marketing. Al deze categorieën komen aan bod in de Websitescan.

Jouw website is meer dan een visitekaartje

Ook verdient jouw website meer te zijn dan een visitekaartje. Zie een website als een investering die terugverdiend gaat worden. Zie jouw website niet als noodzakelijke kosten. Verplaats je in je bezoeker. Maar bovenal beleef het plezier van jouw kwalitatief goede website.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs

De MKB-accountant en social media

Recentelijk is er een rapport verschenen van NEMACC genaamd 'De impact van sociale media op de bedrijfsvoering van de mkb-accountants: kans of bedreiging?'. We kunnen wel vast verklappen dat er veel kansen zijn, maar natuurlijk ook de nodige bedreigingen. Niet alleen...

Lees meer