Het hebben van een website is één. Werken met je website en je website voor je laten werken is een andere stap. Je kan uitgebreid filosoferen hoe je dit wil doen. Er is echter één groep mensen die je dit kan vertellen en dat zijn de bezoekers van je website. Zij kunnen je aangeven wat ze interessant vinden op jouw website en wat hen overtuigt om bijvoorbeeld iets van je te kopen. Dit doen zij niet via een telefoontje, maar dit gedrag kan je wel meten.
Meten is weten
‘Meten is weten’ is een term die te pas en te onpas wordt gebruikt. Er zit natuurlijk een kern van waarheid in. Voor het functioneren van jouw website of webshop is dit ook van belang. Het meten van het gedrag van je bezoekers geeft veel inzicht over het functioneren van jouw website. Door van begin af aan te meten kan je trends herkennen, maar ook analyseren of wijzigingen in jouw website ook daadwerkelijk de gewenste invloed hebben op het gedrag van jouw bezoekers.
Google Analytics
Google Analytics is een door Google ontworpen tool dat hier goed bij kan helpen. Door deze tool krijg je inzicht in je website en de bezoekers die de website krijgt. Waar kan je allemaal inzicht in krijgen?
- Hoe ontstaat het eerste contact tussen bezoekers en jouw website? Worden zij doorverwezen vanaf andere websites of social media? Hebben ze je gevonden via een zoekopdracht in een zoekmachine of hebben ze je adres direct ingevoerd in hun browser?
- Zijn de bezoekers nieuwe bezoekers of heb je ook een groot aantal bezoekers die vaker terugkeren en heb je dus veel trouwe of tevreden bezoekers?
- Wie zijn mijn bezoekers? Aan de hand van de metingen kom je veel van je bezoekers te weten. Waar komen zij vandaan, welke taal spreken zij, welke technieken gebruiken zij.
- Wat doen de bezoekers op mijn website? Bekijken zij meerdere pagina’s voor een langere tijd of zijn ze snel weer vertrokken? Welke stroom in mijn website laten zij zien en bereiken zij ook de informatie die je hen graag zou laten zien?
Door inzicht te krijgen in de bezoekers van je website leer je enorm veel over het functioneren van jouw website. Vervolgens ontwikkel je de website alsmaar door en een van de belangrijkste maatstaven hierbij is het gedrag van je bezoekers. Laten we wel zijn, klantvriendelijkheid staat nog altijd hoog in het vaandel. Dit is online net zo belangrijk als in een fysieke winkel.
Eerlijk meten
Het meten van het gedrag van je gebruikers is van belang, maar dit moet wel eerlijk gebeuren. De tool Google Analytics zal, mits op een juiste wijze geïntegreerd, alle data meten. Dit noemen we de ruwe data. Om eerlijk te meten en juist het gedrag te meten waarin jij geïnteresseerd bent is het van belang om filters toe te passen op deze ruwe data. Hierdoor krijg je de meest eerlijke meetresultaten te zien en werk je aan je datakwaliteit.
De mogelijkheden zijn eindeloos
Bovenstaand is slechts het topje van de ijsberg. De mogelijkheden met de data zijn nagenoeg eindeloos. Het starten met meten is het begin. Deze data ga je analyseren en vervolgens ga je op basis hiervan je website wijzigen of uitbreiden. Wanneer je dan ziet dat je meer tevreden bezoekers krijgt of een hogere conversie, dan weet je dat je de data op een goede manier hebt geïnterpreteerd. Vanaf dit moment ga je jouw website echt als bedrijfsmiddel inzetten.
Meer blogs
Help! Mijn bezoekers verlaten mijn website. En nu?
Jouw website, je wil dat het meer is dan een visitekaartje. Het is de online vestiging van jouw bedrijf. De bezoekers van de website wil je zo goed mogelijk helpen. Je wilt niet dat zij niet kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn. Dus hoe houd je bezoekers op de...
De MKB-accountant en social media
Recentelijk is er een rapport verschenen van NEMACC genaamd 'De impact van sociale media op de bedrijfsvoering van de mkb-accountants: kans of bedreiging?'. We kunnen wel vast verklappen dat er veel kansen zijn, maar natuurlijk ook de nodige bedreigingen. Niet alleen...
Adwords, ja of nee?
Laten we beginnen met het uitleggen wat AdWords is. AdWords is Googles betaalde reclameproduct. Je weet wel, de advertenties bovenaan en soms onderaan je Google zoekresultaten. Of je ze persoonlijk nou leuk vindt of niet, ze vergroten voor veel bedrijven het verkeer...
0 reacties