Laten we beginnen met het uitleggen wat AdWords is. AdWords is Googles betaalde reclameproduct. Je weet wel, de advertenties bovenaan en soms onderaan je Google zoekresultaten. Of je ze persoonlijk nou leuk vindt of niet, ze vergroten voor veel bedrijven het verkeer op hun website.

AdWords advertenties verschijnen na een bepaalde zoekopdracht. Bedrijven bieden op bepaalde keywords en binnen een paar seconden zoekt Google welke advertenties het meest hebben geboden en zorgt ervoor dat deze bovenaan in de zoekresultaten terecht komen. Hierbij wordt altijd wel vermeld dat het gaat om een advertentie. Veel mensen klikken hierom er ook vaak juist niet op.

AdWords kent als alle producten voor- en nadelen. Laten we beginnen met het benoemen van een aantal voordelen.

De voordelen van AdWords

AdWords advertenties kunnen helpen om snel veel verkeer naar je website te leiden. Met SEO duurt dit gemiddeld een aantal weken en soms maanden tot het effect zichtbaar is. Waar AdWords dit zo goed als direct doet.

Het is snel in te regelen. Met een aantal componenten kun je makkelijk de basis van je campagne opzetten. Door een keyword analyse, het vaststellen van je budget het opzetten van je campagne, het schrijven van pakkende teksten en het selecteren van een aantal advertentiegroepen ben je snel op weg! Deze zullen ook zo snel als ze gecontroleerd zijn verschijnen.

Het zorgt ervoor dat je snel zichtbaar bent en zoals in zoveel situaties gaat het allemaal om locatie, locatie, locatie. Zodat je snel gevonden wordt door mensen die op zoek zijn naar wat jij biedt.

Daarnaast is het makkelijk om bepaalde keywords voor je website te testen, voordat je je helemaal committeert aan de hele SEO situatie. Je kunt snel veel data verzamelen en meer te weten komen over je gebruiker.

AdWords hoeft niet duur te zijn. Natuurlijk zijn er bepaalde disciplines waarbij de kosten per klik erg hoog liggen. Maar dit is niet altijd het geval. Het is vrij makkelijk voor kleine bedrijven om klein te beginnen. Specificeer wat je maximaal wilt uitgeven. Daarnaast kun je instellen wat je maximaal per klik wilt spenderen. Dit zorgt voor controle over je eigen uitgaven.

Daarnaast kun je het aan en uitzetten wanneer jij dit wilt. Klinkt goed of niet? Maar natuurlijk zijn er naast voordelen ook een aantal nadelen die je goed moet meenemen in de afweging.

De nadelen van AdWords

Zoals eerder verteld, je betaalt dus per klik. Dit betekent dus dat wanneer iemand op je advertentie klikt het jou geld kost. Ook als deze persoon dus leidt tot helemaal geen conversie of direct je website verlaat. Het is dus geen garantie voor succes.

De concurrentie is enorm. Hierdoor gaan de kosten per klik telkens weer omhoog en omhoog. Hier zal dus rekening mee moeten worden gehouden in het budget, wil je hierin meegaan of niet?

De levensduur van je campagne is erg kort, en met kort bedoelen we, wanneer je budget op is schakelt je advertentie direct uit. Vergelijk dit eens met SEO wat een lange termijn investering is, wat zorgt dat je langer hoog in Google kunt blijven en ook zorgt dat je steeds hoger terecht komt.

Je bent gebonden aan het aantal karakters van je advertentie. Alle elementen moeten juist ingevoerd worden, als je dit niet doet kan dit leiden tot een groot verlies van je budget waarna je er nog niets mee bent opgeschoten.

Daarnaast moet je ook goed in de gaten houden wat de campagne doet. Je kunt het niet aan laten staan en kijken wanneer je geld op is wat het heeft opgeleverd. Wanneer je ziet dat je niet de conversies draait die je wilt draaien, is het misschien verstandig om je campagne aan te passen voordat je geld alweer op is.

Google kijkt heel erg naar de relevantie van jouw pagina met betrekking tot de zoekopdracht. Daarom moet er veel tijd gestoken worden in het optimaliseren en in lijn brengen van je campagne en de landingspagina’s. Anders is het zonde van het geld.

Twijfel jij of AdWords wat voor jou is? Of de kosten en baten tegen elkaar opwegen? Wij bieden graag een helpende hand, neem daarvoor contact met ons op.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs

De MKB-accountant en social media

Recentelijk is er een rapport verschenen van NEMACC genaamd 'De impact van sociale media op de bedrijfsvoering van de mkb-accountants: kans of bedreiging?'. We kunnen wel vast verklappen dat er veel kansen zijn, maar natuurlijk ook de nodige bedreigingen. Niet alleen...

Lees meer