Efficiëntie staat bij ondernemingen hoog in het vaandel. Bedrijfsprocessen automatiseren speelt hierbij een grote rol. Vergaande automatisering kent een aantal voordelen. Echter is ook niet iedereen ervan overtuigd en legt deze voordelen als nadelen uit.

Procesbewaking

Door processen te automatiseren is het mogelijk deze processen beter te bewaken. Status en voortgang van processen is beter te monitoren. Ook krijgt het management een beter inzicht in deze processen. Men kan er makkelijker een vinger op leggen waar processen te optimaliseren zijn. Door inzicht te hebben in de data en deze te delen kan men gezamenlijk toewerken naar meer efficiëntie. Men zegt niet voor niets: “delen is vermenigvuldigen”.

Een beter bedrijfsresultaat

Automatiseren brengt een investering met zich mee. Deze investering zal echter terugverdiend worden na verloop van tijd. Ook wordt de kans op fouten verlaagd, dit brengt een besparing met zich mee. Op personeelskosten kan ook bezuinigd worden, maar waarom zou je het personeel niet anders inzetten? Door te automatiseren hebben zij meer tijd om  uw klanten nog beter bij te staan. In een tijd van automatisering, digitalisering en robotisering blijft persoonlijk contact nog steeds een belangrijke factor.

Hogere productiviteit

Door het minimaliseren van fouten, het automatiseren van processen en het inzetten van personele arbeid op andere plaatsen zal niet alleen het bedrijfsresultaat beter worden, maar ook zal er sprake zijn van een hogere productiviteit.

Deze opsomming is slechts een greep uit de voordelen van automatiseren. Tegenstanders van automatiseren gebruiken vaak dezelfde voordelen, maar leggen deze anders uit. Dit om het eigen standpunt te onderbouwen. Deze discussie blijft bestaan, maar neemt niet weg dat we in een steeds meer geautomatiseerde samenleving leven en deze trend zal de komende jaren alleen maar harder doorzetten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs

De MKB-accountant en social media

Recentelijk is er een rapport verschenen van NEMACC genaamd 'De impact van sociale media op de bedrijfsvoering van de mkb-accountants: kans of bedreiging?'. We kunnen wel vast verklappen dat er veel kansen zijn, maar natuurlijk ook de nodige bedreigingen. Niet alleen...

Lees meer